Úvod > Blog Chic Lovely > Spoznajte naše materiály
 

Spoznajte naše materiály

Spoznajte naše materiály

 

Chic Lovely je udržateľná a pomalá móda.
Obliekať sa lokálne je ŠIKovné

Našim cieľom je minimalizovať negatívny vplyv módneho priemyslu na životné prostredie a zároveň priniesť ľuďom kvalitné oblečenie, ktoré im bude slúžiť dlhodobo. Súčasťou toho je aj odstránenie život ohrozujúcich pracovných podmienok ľudí, ktorí v módnom priemysle (fast fashion) pracujú mnoho hodín denne za nečestnú mzdu.

 

Čo je pomalá móda? 
Sú to nové kolekcie v nižšej periodicite s použitím prírodných materiálou, ktoré sú šetrné k planéte. Jednotlivé kúsky sa vyznačujú vysokou kvalitou, nadčasovým vzhľadom, dlhou životnosťou. Oblečenie Chic Lovely je vyrábané v menšom množstve a krajčírky sú za svoju prácu spravodlivo finančne ohodnotené. Pracovné prostredie je bezpečné, čisté a je v súlade s normami.

Spoznajte naše materály

BAMBUSOVÁ VISKÓZA 
Bambusová viskóza je veľmi jemná a príjemná na dotyk. Mnohým ľuďom pripomína hodváb. Vyrába sa z vlákien z drene bambusovej trávy. Ide o ľahký, vzdušný, pevný a  trvácny materiál, ktorý výborne saje pot a pohlcuje zápach. Bambus rastie rýchlo a pri jeho pestovaní nemusia byť používané žiadne pesticídy.

Vďaka tomu má antialergické a antibakteriálne vlastnosti. Bambusová viskóza, je odolný aj po opakovanom praní drží tvar a farbu.

Tkanina zanecháva na dotyk príjemný chladivý dojem a zároveň má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti. Látka s bambusovým vláknom je vďaka jeho štruktúre taktiež veľmi priedušná a pokožka tak môže prirodzene dýchať. Bambusové vlákno absorbuje až 4x viac vlhkosti ako bavlnené vlákno a odvedie tak prebytočnú vlhkosť a pot.
 


TENCEL 
je rastlinného pôvodu. Extrahuje sa zo surového materiálu eukalyptového dreva. Výroba vlákna je sama o sebe veľmi “ecofriendly” (priateľská a šetrná k enviromentálnemu prostrediu). V porovnaní napríklad s bavlnou, ktorá má podobné vlastnosti, je Tencel oveľa pevnejší a odolnejší.

Tencel má niekoľko výhod: vlákno je jemné a pevné ako polyester, chladivé ako ľan, hrejivé ako vlna a absorbuje viac ako bavlna.  Tencel je schopný absorbovať pot vďaka vláknam z ktorých je vlákno zložené.  Tieto vlákna sú hydrofilné a zaručia ideálnu absorpciu potu a udržanie optimálnej mikroklímy pokožky.

Najzásadnejším číslom, prečo je Tencel označovaný ako materiál budúcnosti, je spotreba vody. Pri jeho výrobe sa jej minie až 20 násobne menej ako pri spracovaní bavlny.  Keď vlákna Tencelu doslúžia, sú biologicky rozložiteľné a plne kompostovateľné.


MUŠELÍN 
je dvojitá gázovina. Je jemná, neelastická ľahká látka zložená zo 100% bavlny s krčivým vzhľadom. Má plátnovú väzbu, ktorá sa vyrába tzv. dvojitým tkaním. To znamená, že dve vrstvy gázy sú spolu pretkané nitkou v pravidelnom mriežkovom intervale a látka sa dodatočne vo výrobnom procese pokrčí. Takéto dvojité tkanie má mnoho benefitov.

Látka kvôli pokrčeniu pôsobí mierne elasticky, aj keď nemá žiaden elastan. Bavlnené vlákna sú predprané, vďaka čomu pôsobí látka mäkko, vzdušne a je šetrnejšia k pokožke. Nepresvitá. Jej obzvlášť veľkým benefitom je, že sa nemusí žehliť.

Mušelín je na dotyk veľmi príjemný, mäkký, ľahký a priedušný. Dokonca viac ako bavlna.

Častejšie pranie spôsobuje, že mušelín je viac mäkký a hebký. Je savý a dobre absorbuje tekutiny. Mušelín sa specificky zráža a to každá farba inak. Preto každý kúsok ktorý kúpite v Chic Lovely je pred odoslaním opratý a vysušený v sušičke aby ste si mušelínové kúsky mohli od prvého dňa užívať naplno.